Programmering er over alt. Nogen har programmeret din computer, alle de programmer du bruger, din støvsugers reguleringsmuligheder og næsten alt andet, der involverer elektronik. På mange videregående uddannelser støder man på en eller anden form for programmering, hvad enten det er et matematikprogram, der skal fodres med kode for at udføre komplekse beregninger eller et stykke elektronik til en ny robot. Rigtig meget erhvervsarbejde involverer også en computer, og det er ofte en fordel, hvis man har set et stykke kode før, og ved en smule om hvordan det virker. Det er derfor naturligt, hvis programmering skal komme til at figurere i undervisningen i folkeskolen og på gymnasierne. Programmering finder mange sjovt, og programmering af eksempelvist hjemmesider kan involvere både matematik, formidling, kreativitet og formidling af data/fakta. Så er spørgsmålet bare; hvordan kommer vi i gang?

Hvis man en gang har forsøgt at få noget med hjemmesideprogrammering op at køre, så ved man, at de første problemer med servere, forbindelser og software står i kø. Det gratis program Google Coder tilbyder, i samarbejde med Raspberry Pi, en måde at springe let og elegant over alle opstartsproblemer. Raspberry Pi er en lille computer, på størrelse med et kreditkort, udviklet af Raspberry Pi fonden til brug i undervisningen i programmering af computere. Google Coder er et program udviklet af google, der gør resten af magien. Rent praktisk henter man Google Coder på nettet, ligger programmet på et SD-kort, sætter SD-kortet i Raspberry Pien og starter enheden. Din Raspberry Pi og din computer skal være på samme net. På computeren åbner du nu en browser, taster ’coder.local’ i adresselinjen, og så er du i gang.

Din browser vil nu vise Google Coders startmenu, som er en platform til dig, der vil lære at programmere. Her kan du se de hjemmesideeksempler, der følger med programmet og selv oprette prøve-hjemmesider. Hjemmesiderne kommer ikke til at ligge andre steder end hos dig, og du har fuld kontrol over, hvad der sker på siden. Systemet giver mulighed for at programmere i HTML, CSS og Javascript, og man kan se konsekvensen af sine ændringer i koden med det samme. Resten er blot et spørgsmål om selve kodningen, og det er let at komme i gang med. Frit tilgængeligt på internettet ligger der rigtig mange gode guides til, hvordan man opsætter helt simple hjemmesider, og er man først i gang, så er det relativt nemt at komme videre. Programmering i eksempelvist HTML tilbyder mange muligheder, og på nettet ligger der virkelig meget kode, som laver alle mulige funktioner. Til en start kan man kopiere sådanne blokke af kode, og rimelig nemt sammensætte dem indtil hjemmesiden kan det, man gerne vil have. Jo bedre man bliver, jo mere kontrol kan man tage over de forskellige blokke, og til sidst kan man skrive blokkene selv. Lærere, der blot har gennemført en simpel HTML-guide vil være i stand til at hjælpe folkeskolens ældste elever i gang med programmering, og herfra kan eleverne selv overtage styringen og finde kodeblokke på internettet, som de kan bygge videre på.

Den lille computer, Raspberry Pi, tilbyder også en lang række andre anvendelsesmuligheder, og når man har fod på helt simpelt programmering sammen med Google Coder, er der rig mulighed for at kaste sig ud i andre spændende projekter baseret på Raspberry Pi.

Links:

Kilde: teknologisk